Loading...

Rodinný dům v Újezdě nad Lesy

Koncepce vychází z potřeby umístění ložnice a 4 automobilových stání na úroveň 1.NP. Plocha přízemí je dána regulativy zastavěné plochy – maximální ještě možnou zastavitelnou plochou, kterou tvoří čtverec o straně 15,8m, ten je dále rozdělen na 8x8 polí, které tvoří základní organizační schéma pro dispoziční řešení objektu. Pole jsou slučována dle prostorových nároků každé z místností. Dispozice tímto zcela eliminuje chodby a další těžko využitelné prostory a propojuje jednotlivé místnosti do celků s 1centrálním obytným prostorem. Dalším prvkem je linie, která začíná při vstupu na pozemek z ulice, prochází domem a skrz zimní zahradu ústí do zahrady. Umožňuje vnímat odlišnou atmosféru v závislosti na vnímání veřejného/ soukromého, otevřeného/ uzavřeného, pevného/ proskleného, nízkého/ vysokého a dalších. Dům nabízí několik typů venkovních prostor s odlišnými možnostmi relaxu - venkovní terasu, zahradu, zimní zahradu a střešní terasu. Z galerie se vchází do pokojů dětí, které sdílejí společnou koupelnu přístupnou z pokojů. Stávající zděný altán v zadní části pozemku je uvažován jako umělecký atelier.

autorský tým David Kraus, Zdeněk Dohnálek
klient soukromý
typologie bydlení
lokalita Česká republika, Újezd nad Lesy
podlažní plocha 332,00  m2